top of page

Praktische Opdracht 2

"Duizend en één"

​

Voor mijn tweede en laatste praktische opdracht in VWO 6 moest ik mijn werkstuk een gekozen maatschappelijk, politiek of sociaal engagement duidelijk naar voren komen. Ik had de vrijheid om elke discipline te kiezen. Ik had besloten gebruik te maken van mijn interesse in origami, het laatste jaar heb ik dit vaak gedaan en hiermee wilde ik een boodschap mee overbrengen. Mijn werk heet "Duizend en één", het eindproduct zijn 3 foto's, met op elk 1001 origami diertjes. Het brengt de boodschap van dat iedereen welkom is in de wereld en moet zijn wie hij is. De brainstorm en het werkproces is beschreven in mijn logboek: 11-12-2020 tot en met 22-04-2020.

​

​

​

De drie eindfoto's:

​

​

 

​

​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

​

Voorstelling:

​

Mijn werkstuk is opgedeeld in drie foto's, op elke foto staan 1001 origami diertjes waarvan 1000 vlinders en 1 draak. In foto 2 en 3 is er naast de diertjes alleen een ondergrond. Bij foto 1 is er een vaas waar merendeels van de vlinders inzitten en een rond houten plankje als ondergrond. (In de originele foto was er ook ijzerdraad en glue tac te zien.)

​

​

Vormgeving:

 

Ik heb mijn idee met behulp van meerdere aspecten vorm gegeven:

​

- Compositie: De compositie in mijn eindproduct staat centraal. Het gaat om de manier dat de draak interactie heeft met de vlinders, dit wordt vooral overgebracht met de compositie. In foto 1 zweeft de draak boven de glazen toren waar de meeste vlinders in zitten. Om de compositie interessanter te maken vliegen meerdere vlinders buiten de vaas of zitten ze aan de buitenkant ervan. De vlinders die erboven vliegen zijn speciaal gepositioneerd alsof ze de wijde wereld in aan het vliegen zijn. Dit is naar buiten toegedraaid, de vlinders die al hoger vliegen zijn ook meer van het middelpunt van de toren vandaan, ze vliegen allemaal langs de draak heen. Dit laat zien dat de draak ze niet ontvoerd hebben maar dat ze beschermt worden totdat ze zelf kiezen weg te gaan. In foto 2 is de compositie iets simpeler en rechter. De vlinders zijn op kleur gerangschikt naast elkaar, alsof het een vlag is die verticaal gestreept is. De draak is in de compositie het middelpunt boven de vlinders. De draak staat als het ware voor de vlinders als een vertegenwoordiger, met de vlinder achter zich als vlag van zijn boodschap. In foto 3 is de compositie weer iets ingewikkelder, alle vlinders en de draak zijn heel nauwkeurig neer gelegd om een bepaald beeld te vormen. De compositie van de vlam (de vlinders) heb ik van te voren meerdere keren geschetst en gebruikt als ondergrond zodat de vlinders op de goede plaats liggen. De kleuren zijn ook op een speciale manier gepositioneerd zodat het kleurverschil het warmteverschil van een vlam volgt. Dit maakt het interessanter en hierdoor lijkt het meer op een vlam terwijl de vlag nog steeds te zien is. De draak is zo gepositioneerd dat het eruit ziet alsof het vuur vanuit zijn mond komt, dit is gedaan om in de werkelijkheid de draak naar de camera toe te zetten.

 

- Kleur: Ik heb gebruik gemaakt van 20 verschillende kleuren, deze heb ik zo uitgekozen dat ik bijna alle kleuren wel heb, dit speelt in op de boodschap van inclusiviteit; het gaat erom dat iedereen telt maakt niet uit of je zwart, wit, rood, groen of geel bent. De regenboog zit er ook in, dit heeft dan weer te maken met de boodschap over LGBTQ+, het gaat dan over de acceptatie van iedereen. In elke foto is kleur hierdoor op de zelfde manier gebruikt. In foto 3 is naast de van te voren vastgelegde regenboog volgorde van de 20 kleuren, de rood op de warmste plek van de vlam, dit is normaal bij een vlam ook zo en zorgt ervoor dat dit idee beter wordt verbeeld. Omdat de verschillende kleuren gemaakt zijn met verschillend papier, zit hier voor de rest geen toegevoegde diepte in naast de diepte die gecreëerd wordt met het licht omdat het 3D origami dieren zijn. De goud/zilver die er bij zit heb ik zelf gespoten waardoor dit niet overal vlak is.

 

- Licht: Licht is te zien aangezien de foto's 3D zijn. Foto 1 is buiten genomen in natuurlijk licht, met als lichtbron de zon. Dit geeft schaduwen waar een vlinder voor een andere staat, of waar er diepte zit in een origami diertje zoals de draak. Onder de vleugels is het donkerder. In foto 2 en 3 is onnatuurlijk licht gebruikt, voor foto 2 is warm wit gebruikt en foto 3 fel wit. In foto 2 komt het licht van bovenaf, waardoor er geen schaduw van de draak te zien is, dit is zo gedaan zodat de vlinders die onder de draak zijn niet belemmerd worden door de schaduw. Omdat de draak en de vlam in foto 3 zo groot zijn heb ik gebruik moeten maken van 3 lichten die ongeveer dezelfde soort licht schijnen, de lichtbronnen zijn op een speciale manier gericht waardoor het goed belicht is en de schaduw van de draak ook nog mooi in beeld is. Één van de kleuren is goud/zilver, hier wordt licht op weerkaats wat naar mijn mening er ook heel leuk uit ziet.

 

- Vorm: De meest voornamelijke vorm die te zien is is de vorm van een vlinder, dit komt omdat er hier 1000 van zijn, dit is hetzelfde in elke foto. De vormen zijn driedimensionaal, het is ruimtelijk. Er wordt gebruik gemaakt van rechte vormen en natuurlijke vormen, origami is het vouwen van papier, dit zorgt ervoor dat het nog steeds recht blijft, maar het stelt wel de natuurlijke vormen van het dier voor. In foto 1 is de vaas en het houten plankje puur goniometrische vormen, rond, cilinder, etc. In foto 2 is ook vooral een goniometrische vorm, het geheel van de vlag bestaat uit een rechthoek (verdeelt in meerdere verticale strepen), deze vorm is niet perfect omdat de vlinders geen rechte vorm hebben. De natuurlijke vormen spelen vooral een rol in foto 3. De vlinders zijn nauwkeurig neergelegd om een vlam voor te stellen, een vlam heeft van nature een natuurlijke vorm. Daarom heb ik er lang over gedaan om deze vorm zo goed mogelijk te volgen.

 

- Ruimte: De vormen zijn enigszins ruimtelijk van binnen in. Bij foto 1 en 2 heb ik de ruimte eromheen, die ik in eerste instantie met witte achtergrond in een studio zou willen doen, weggehaald met photoshop. Dit zorgt ervoor dat het er een stuk professioneler en af uitziet.

 

- Materiaal: Het materiaal dat ik heb gebruikt zijn veel verschillende soorten papier, voor het grootste deel van de vlinders heb ik dun origami papier gebruikt. Omdat de vlinders klein zijn is het handiger om te werken met dun papier. Ik had niet alle kleuren die ik wilde in origami papier waardoor ik ook normaal papier heb gebruikt, sommig papier was hier minder handig voor. Als het papier te dik is kan je dat makkelijk zien als je van dichtbij kijkt. De vlinders zijn gemaakt van vierkantjes van 3 cm bij 3 cm. De draken zijn allemaal gemaakt van verschillend papier met verschillende diktes. Voor de kleinste draak heb ik origami papier gebruikt, dit was dus een goede dikte voor het vouwen. De verhouding van dikte tot oppervlakte van de kleinste draak en de grootste draak is ongeveer hetzelfde, dit zorgt ervoor dat het makkelijk te vouwen is. Voor de middelste draak heb ik een relatief te dik vel papier gebruikt. Hierdoor was het erg moeilijk om te vouwen en zorgde het ervoor dat de kleine details minder duidelijk werden. Al het papier wat ik heb gemaakt is niet van de duurste kwaliteit, hierdoor hebben de draken op sommige plekken kleine scheurtjes, met steviger papier die nog steeds dun is had dit voorkomen kunnen worden. De afmetingen van het papier van de draken zijn: 16cm x 16cm, 50cm x 50cm en 150cm x 150cm (steeds drie keer zo groot). Naast papier heb ik ook gebruik gemaakt van ijzerdraad en glue tac in foto 1. De glue tac was handig omdat ik de vlinders tijdelijk aan het ijzerdraad kan vastmaken. Het ijzerdraad was nodig zodat ik het in de vorm kan buigen waardoor de vlinders en de draak de juiste posities aannemen. Ook heb ik papier gebruikt bij foto 3 als omlijning van de vlam zodat ik makkelijker de vorm kan overbrengen door gewoon in de lijntjes in te kleuren.

​

​

Engagement(/inhoud): 

 

Mijn werk is maatschappelijk en sociaal geëngageerd. Het gaat over de inclusiviteit van iedereen en de acceptatie van de individueel zoals hij of zij is. Het geeft commentaar op discriminatie over race, gender en sexualiteit. De kleuren representeren dit, de regenboog vlag staat bekend voor de LGBTQ+ community. De draak heeft in de drie foto's een andere taak die gaat over de vlinders en deze boodschap. Vlinders zijn gezien als kwetsbaar, in contrast zijn draken gezien als sterk. In foto 1 brengt de draak deze boodschap als beschermer van alle kleuren vlinders totdat hun klaar zijn om de wijde wereld in te gaan, hier wordt gespeeld met een oud draak en prinses verhaaltje die ik anders heb opgevat. In foto 2 is de sterke en wijze draak de vertegenwoordiger van de boodschap, de draak staat voor de vlinders die op de achtergrond een vlag maken die voor de inclusiviteit is. In foto 3 spreidt de vuurspuwende draak als het ware het woord over de inclusiviteit, de draak is afgebeeld als een bevrijder die mensen bewust maken dat ze geaccepteerd zijn zoals ze zijn. De boodschap over inclusiviteit is dat je geaccepteerd bent (of moet worden) zoals je bent en dat je je voor niemand hoeft te veranderen of jezelf te verbergen.

 

 

 

 

​

 

 

 

 

​

​

 

​

Dragon with Shadow v2.png
Draak 1: De beschermer
Draak 2: De vertegenwoordiger
Draak 3: De bevrijder
bottom of page