
Michelle
Kunstportfolio
BurgeRlijke cultuur
In de 17e eeuw gaven burgers in Nederland veel geld uit aan luxe, kunst was in deze tijd in elk huishouden te zien. In de burgerlijke cultuur waren in plaats van heldhaftige schilderijen van adel, realistische afbeeldingen geschilderd van het burgerlijke leven. De Nederlandse kunst in de zeventiende eeuw wordt gekenmerkt door hoge mate van realisme.
​
De burgerij focuste zich meer op vermogen opleiding en werk van het individueel, in plaats van de familieachtergrond. De burgerij wordt de belangrijkste opdrachtgever voor de kunst nadat de beeldenstorm in 1566 de kerk als opdrachtgever had weggevaagd.
​
​
​
​
​
​
​
In de burgerlijke cultuur was gebruik gemaakt van zeven bekende voorstellingen in de schilderijen.
​
​
De eerste zijn de portretten, groepsportretten of tronies
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De volgende voorstelling zijn de landschapsschilderijen en de stadsgezichten
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Daarnaast is ook nog de zeegezichten
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De volgende voorstelling is stillevens en bloemstillevens
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De voorstelling interieurs en kerkinterieurs
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Historieshilderingen
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
De laatste van de zeven voorstellingen is genrestukken
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Analyse schilderij uit de Noordelijke Barok
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Kijkend naar de voorstelling is het bovenstaande schilderij is naar mijn mening een combinatie van een genrestuk, een alledaags tafereeltje wat lijkt alsof het een foto is, en een historie schildering, een weergave van een historische gebeurtenis met vaak mythologische figuren. In dit schilderij wordt ook veel luxe, naaktheid en eten gezien, wat een kenmerk is van de tijd.
Een ander kenmerk van de Barok een sterke mate van realisme, zoals te zien in 'oorlog en vrede'. Ook zijn een groot aandacht voor detail, intimiteit, een aanwezigheid van symbolen en grote aandacht naar licht gezien.
Dit schilderij kan ook een groepsportret genoemd worden, maar is naar mijn idee niet om de status van de mensen op de schilderij te laten zien. Er wordt wel luxe vertoond, maar het is middenin een reeks van acties, waardoor het niet een typisch groepsportret is waarop wordt geposeerd. Deze beweging is ook een bekende kenmerk van de Noordelijke Barok.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​


Deze voorstelling weergeeft personen/burgers om te laten zien dat zij belangrijk waren (ook voor het nageslacht). Groepsportretten waren meestal gebruikt om te laten zien tot welke belangrijke beroepsgroep iemand hoorde.
Deze voorstelling maakt gebruik van de weergave van karakteristieke Hollandse / Nederlandse landschap, waarmee laten zien is hoe belangrijk de natuur was (=God's schepping)




Zeegezicht - Willem van de Velde
Zeegezichten waren vaak gebruikt om belangrijke historische zeegebeurtenissen af te beelden.


Deze stillevens hadden naast het tonen van rijkdom, vooral ook symbolische bedoelingen (moraal, via de Vanitasgedachte)
Stilleven met bloemen - Hans Bollongier


Interieurs werden geschilderd om rijkdom van Nederlandse burgers te laten zien, kerkinterieurs waren geschilderd om de vaak fraaie kerkorgels in de lege calvinistische kerken te tonen

In deze schilderijen zie je doorgaans een belangrijke historische gebeurtenis verbeeld. Mythologische figuren worden hier vaak in gebruikt voor symbolische verwijzingen.


Genrestukken zijn alledaagse tafereeltjes (vaak met veel detail uit het alledaagse leven) die zich vaak in en rond het huis afspelen. Deze worden meestal ter lering en vermaak gemaakt.
Deze schilderijen zien er vaak ook uit als een foto die genomen wordt in het midden van allemaal acties.

Oorlog en vrede - Peter Paul Rubens