
Michelle
Kunstportfolio
Eindopdracht VWO 5
Aan het eind van 5 VWO is er een groot eindopdracht waarin je zelf de thema mag kiezen en wat je doet. Hier krijg je lang de tijd voor.
De doelstelling van deze opdracht is:
• Thematisch + procesmatig te werken
• Bestuderen van het thema: met een open houding, Brainstormen, mind map maken.
• Verzamelen van achtergrond informatie en beeldmateriaal over het thema.
• Ontwikkelen van ideeën voor beeldende oplossingen (schetsmatig en in tekst)
• Beeldend onderzoek doen ( schetsen, collages, proeven, experimenten).
• Eindproduct- Ontwerpen/vormgeven
• Presenteren
• Evalueren (van proces en product )
• Verwerken in een logboek/digitaal portfolio ( bovengenoemde onderdelen beschrijven/documenteren in een procesverslag)
Brainstorm:
Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat we een groot project moesten maken, wist ik al gelijk dat ik het over het leven, oneindigheid, dat de tijd maar alsmaar doorgaat.
Ik begon met brainstormen door verschillende dingen te verzinnen wat ik nog wilde doen.
- Stopmotion
- Animatie
- Calligraphy (Nederlands/Engels
of Chinees)
- Watercolour
- Bakken (Jelly flower cake)
- Gulde Snede (photoshop)
Ik wist na door veel ideeën heengaan al snel dat het mij het leukst leek een animatie te maken. Een animatie paste ook het makkelijkste bij de themas die ik interessant vond. Meerdere ideeën zoals bakken en photoshop was duidelijk dat ik dat niet voor mijn eindopdracht kn gebruiken.
Uiteindelijk kwam ik op het idee van reïncarnatie samen met het levenscyclus (dus hoe het leven maar doorgaat). Ik was geïnspireerd door een video die ik had gezien waarin een klein kind steeds ouder werd en ook kinderen kreeg in één doorgaand filmpje, ik wilde dit idee zelf ook erin verwerken. Ik haalde ook inspiratie uit de film Moana, in de film stierf de oma van Moana en was ze gereïncarneerd in een mantarog.
Ik moest natuurlijk ook altijd de vier eisen in de gate houden met het verzinnen wat ik wilde doen. De vier eisen waren:
- Klassieke mythologie
- Theatraal lichtgebruik
- Gevoel versus verstand
- Dynamiek in beeldende begrippen
Ik dacht dat ik dit het beste in een animatie kon doen, en het leuk mij leuk om te leren te animeren. Ik heb veel onderzoek gedaan naar verschillende animatie programma's. Mijn beste twee keuzes waren Adobe Photoshop en Krita. Over beiden heb ik meerdere instructie filmpjes gekeken om te kijken wat mij fijner lijkt. De werkwijze vond ik bij beide goed, maar Krita is toegankelijker omdat het gratis is. Hierdoor zou ik genoeg tijd hebben om thuis eraan te werken, en dat heb ik ook zeker gebruikt. Ik heb zelf geen tekentablet dus de eerste les had ik die op school geleend, maar sinds dan heb ik op mijn broers laptop (met touchscreen) gewerkt. Dit was voldoende maar soms wel lastig omdat ik geen speciale handschoenen ervoor had.
Nog verdere brainstorm die ik had opgeschreven:
Ribirth (—> reincarnation) (like Moana’s grandma)
Stopmotion / animation (stickfigure)
Calligraphy
-
in een afbeelding
-
is de afbeelding (eg de woorden zijn een dier)
-
quote? + aquarel?
-
Chinese calligraphy
-
making my own font
Een strip
-
graphic novel ish
-
little story
Extra informatie:
Omdat ik het over het leven en reïncarnatie wilde hebben heb ik onderzoek gedaan naar het hiernamaals en opgezocht wat de Grieken hierover dachten:
Volgens de Griekse mythologie werd je na je dood door de god Hermes naar de rivier de Styx gebracht. Daar moest je de veerman,charon, een obool (een soort muntstuk) geven om de rivier overgezet te worden. De obool werd bij de begrafenis van het lijk onder de tong gelegd. Als je niet werd begraven kon je de rivier niet oversteken en was je gedoemd eeuwig bij de oever rond te zwerven. Nadat je over de rivier was gebracht, moest je langs cerberos (Κερβερος), een driekoppige hond, die de toegang tot het dodenrijk bewaakte. De Grieken dachten dat het dodenrijk een grote donkere ruimte was, diep onder de aarde, waar de schimmen van de gestorvenen rondzwierven. Alle gestorvenen hadden hetzelfde lot, maar er werd wel onderscheid gemaakt tussen de rechtvaardigen en de onrechtvaardigen. De onrechtvaardingen moesten in de Tartarus een eeuwigdurende straf uitvoeren. Als je heel goed had geleefd, mocht je naar de Elyseïsche Velden. Daar was het altijd zomer en was alles mooi en vrolijk. Maar hier ging bijna niemand heen.
Deze informatie heb ik in de animatie gebruikt waar de hoofdpersoon uit zijn graf meegenomen wordt door Hermes, daar een obool betaald aan Charon en wordt gebracht naar de overkant. Maar inplaats van dat hij naar cerberus gaat gaat hij naar een andere plek toe, daar wordt hij gereïncarneerd. (De rest van het verhaal hierboven komt niet in mijn animatie in voor maar is wel handig om te weten.)
Ook heb ik meer onderzoek gedaan naar mijn thema: Reïncarnatie
Reincarnation is the philosophical or religious concept that the non-physical essence of a living being starts a new life in a different physical form or body after biological death. It is also called rebirth or transmigration, and is a part of the Saṃsāra doctrine of cyclic existence. It is a central tenet of Indian religions, namely Jainism, Buddhism, Sikhism and Hinduism, although there are Hindu groups that do not believe in reincarnation but believe in an afterlife. A belief in rebirth/metempsychosis was held by Greek historic figures, such as Pythagoras, Socrates, and Plato. It is also a common belief of various ancient and modern religions such as Spiritism, Theosophy, and Eckankar, and as an esoteric belief in many streams of Orthodox Judaism. It is found as well in some tribal societies around the world, in places such as Australia and South America.
Meer onderzoek en informatie dat ik had opgezocht gaat over hoe ik moet animeren, zo heb ik verschillende videos over Photoshop en Krita bekeken. Onder andere:
- 25:36How To Animate in Krita for Beginners - FREE ANIMATION SOFTWARE!
- 10:06How To Make A Simple Animation In Krita 3.0 - DigitalDrawingStruggle
Wat heel fijn aan Krita is dat het voor iedereen beschikbaar is en dat het makkelijk om te leren is. Ze hebben verschillende "werkplaatsen" waar je dus kunt animeren of gewoon normaal tekenen. Toen ik dit programma voor het eerst opende heb ik eerst alle penselen uitgeprobeerd en heb ik daarna meer gekeken naar het animeren.
Dit was een resultaat van het uitproberen van het
programma. Het is niet mooi maar heeft me wel
geholpen met het leren omgaan met krita.
Tijdens het animeren zelf heb ik veel gebruik
gemaakt van references, ik ben zelf niet goed
genoeg in tekenen om een persoon uit mijn hoofd
te tekenen dus heb meerdere foto's door het
animeren heen opgezocht.
Het eerste wat ik had geanimeerd om uit te testen
was een simpele slang, het bestand heb ik hier
niet meer van.
Ik had het vooral gebruikt om gewent te raken aan de tools die je gebruikt bij animeren, dus de onion skins en de verschillende frames. Zo heb ik ook geleerd over vasthoud frames en dergelijke.
Pas na al dit verschillende onderzoek en uitproberen van het programma was ik begonnen met het schetsen van het idee van de verhaallijn.
Het werkproces:
Het idee was om een baby(de hoofdpersoon) te laten kruipen waar hij ouder wordt, daarna is hij een kind en gaat hij zitten. De tijd dat hij op staat is hij al volwassen en komt hij een vrouw tegen. Samen hebben ze een kind, daarna blijven we dat kind volgen die stopt om een bloem te plukken. Het kind legt daarna de bloem naar bij het graf van de vader. Hierna volgen we de avonturen van de hoofdpersoon in het hiernamaals en zien we hoe hij wordt gereïncarneerd in een baby uil. Ik heb geprobeerd het makkelijker te volgen te maken voor de kijker door de hoofdpersoon een strikje om te doen. Alleen dit is niet goed zichtbaar omdat ik gebruik maak van losse schetsende lijnen.
Het is moeilijk voor iemand om goed te begrijpen waar het verhaal over gaat zonder extra uitleg erover te krijgen. Dit vond ik jammer, maar het was te moeilijk om ervoor te zorgen dat dit niet zo was. Deze verwarring zorgt er ook voor dat het verhaal voor sommigen juist interessanter wordt en dat er vragen achterblijven. Dit samen met de lijnvorming laat ook gevoel versus verstand zien. De lijnen zijn heel los samen maken ze een figuur, dit geeft een bepaald gevoel, het verstand is dan weer als je de extra informatie hebt gekregen en dus begrijpt waar het over gaat, zonder het verstand krijg je alleen maar het gevoel binnen. Ook bijvoorbeeld wanneer het kind een bloem legt bij de vader's graf.
Een andere eis wat erin moest is theatraal lichtgebruik. Omdat de animatie bestaat uit enkele lijnen, en geen licht gebruik is, is mijn animatie het tegenovergestelde van theatraal lichtgebruik. In plaats van het in mijn animatie erbij te doen(terwijl het niet bij het idee past), heb ik besloten om het er helemaal niet in te doen en dan uit te leggen waarom het er niet is. Theatraal lichtgebruik is bijvoorbeeld veel gezien in de tijd van Barok, waar veel gebruik is gemaakt van contrast. Het is vooral te zien bij het gebruik van schaduwen. Het is het makkelijkste om te zien in schilderijen, maar is ook bijvoorbeeld in architectuur of beeldhouwkunst. Een beeld met veel vormen kan bijvoorbeeld veel schaduwen hebben dat dan theatraal lichtgebruik is. Mijn animatie heeft dat niet, omdat ik bijna alleen gebruik heb gemaakt van een penseel met één dikte en één kleur (zwart), dit is op een wit achtergrond. Het heeft dus wel een groot contrast (zwart wit), maar er is geen licht of schaduwen te zien.
De laatste eis: dynamiek in beeldende begrippen, gaat allemaal over beweging. Dit heb ik in mijn animatie verwerkt door de focus altijd te hebben op een bewegend voorwerp, dit is dan of de hoofdpersoon of een bijrol. Er blijft altijd wat gebeuren wat ook toevoegt aan mijn thema van de continue voortzetting van het leven.
Krita zelf was erg fijn om te gebruiken, ik heb uiteindelijk heel veel lagen gebruikt. Één van de lagen was voor de witte achtergrond de rest heb ik gebruikt om ervoor te zorgen dat alle bewegingen zo soepel mogelijk gaan.
De lijnvorming in de animatie is over het algemeen schetsend en los. Dit verandert een beetje wanneer de hoofdpersoon een geest is geworden, de lijnen zijn dan scherper. Ik heb dit gedaan om het gevoel beter over te brengen en een beter onderscheidt te maken van wat er gebeurd. Hierdoor kan de kijker iets beter opmaken wat er aan de hand is.
Ik heb gekozen om alles aan een stuk door te laten gaan en dat er geen verandering is van kijkpunt, het zit allemaal aan elkaar vast. Ik vindt dat dit een beter idee geeft van de continue voortzetting van het leven samen met de reïncarnatie, wat het einde van de animatie is.
De animatie lijkt meer op een schets of een basis van een uiteindelijke animatie en misschien wil ik volgend jaar ook hierop verder gaan. Eerst was het mijn plan om het er mooier en netter uit te laten zien, maar dit zou te veel tijd kosten en dan had ik niet de zelfde hoeveelheid informatie erin kunnen verwerken.
Ik heb met de animatie gebruik gemaakt van 10 frames per seconde, waarvan ik in het algemeen om de frame een nieuwe heb gedaan. Alleen bij het in- en ui- zoemen of bij het water heb ik elke frame een nieuwe frame gedaan. Hierdoor loopt de animatie beter door als een geheel.




